Cena WTI smeruje k najvýraznejšiemu týždňovému rastu za 5 mesiacov

06.12.2013 Celý región

New York 6. decembra (TASR) - Cena americkej ropy smeruje k najvýraznejšiemu týždňovému nárastu od júla tohto roka potom, ako dnes Spojené štáty oznámili, že miera nezamestnanosti klesla na 5-ročné minimum. To výrazne vylepšuje výhľad americkej ekonomiky, a tým aj dopyt po rope. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že v ekonomike USA vzniklo v novembri 203.000 pracovných miest a aj vzhľadom na vývoj tvorby pracovných miest v minulých mesiacoch klesla miera nezamestnanosti na 7 %. To je najnižšia úroveň nezamestnanosti od novembra 2008. Navyše, podľa prvých odhadov sa spotrebiteľská dôvera v decembri zvýšila podstatne výraznejšie, než sa čakalo. Tieto údaje ešte viac podporili ropný trh potom, ako v stredu (4. 12.) ministerstvo energetiky uviedlo, že zásoby ropy poklesli v minulom týždni prvýkrát za 11 týždňov.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári vzrástla predpoludním v New Yorku o 20 centov na 97,58 USD (71,43 eura) za barel (159 litrov). Počas obchodovania sa dostala až na 98,07 USD/barel, čo je najvyššia cena v priebehu obchodovania od 29. októbra.

Zvýšila sa aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne. Tá vzrástla o 36 centov na 111,34 USD/barel.
 

Vyberte región